pondělí 5. ledna 2015

Dcera sněhu

     Přečetla jsem další knihu a zároveň je to první kniha letošního roku. Tentokrát je příběhem spíše zimní, i když ne vše v knize se děje v zimě. Nechávala jsem si ji na zimu a na Vánoce, abych měla něco takového podobného na čtení, žádnou jinou ''zimní'' knihu asi doma nemám... 

Obálka knihy

Kniha: Dcera sněhu
Autor: Eowyn Ivey
Počet  stran: 392

Můj názor na knihu: 
     Příběh je o starším manželském páru, který bohužel nemá děti a také proto se odstěhovali na Aljašku. Mabel a Jack si postavili srub a hospodařili na polích, ale Mabel byla nešťastná. 
     Jednou když napadl první sníh, postavili si z něj u srubu malou sněhulačku, oblékly ji a upravily, že vypadala jako malá holčička. O pár dní později ji Jack začal vídat, jak na něj kouká z lesa. A pak i Mabel. Holčička jim začala nosit dary z lesa a z hor, které sama nasbírala nebo zabila. Později Jack zjistil, že její otec umřel v lese, tak jí ho pomohl pohřbít. 
     Začala k nim chodit na večeře a konečně jim řekla, že se jmenuje Faina. Mabel si ji ihned zamilovala, jen se bála, co dělá sama v lese v horách a jak to tam může zvládat. Když se blížilo jako Faina k nim přestala chodit a Mabel se hodně bála, dokonce ji šla i hledat, ale nenašla. Mabel s Fainou celá rozkvetla. Konečně se také seznámili s jednou rodinou z vesnice s Bensonovými, kteří měli 3 syny a Ester s Georgem si s Mabel a Jackem moc rozuměli. 
     Na jaře se Jack ošklivě zranil, když pracoval na poli. Mabel bylo divné, že se nevrátil na oběd a ani na večeři, proto se za ním sama vydala. Našla ho jak leží zaklíněný pod pluhem na poli. S pomocí koně ho nějak dotáhla domu, ale vypadalo to s ním špatně, celou noc proskučel. Ráno se tedy vydala do vesnice do obchodu a hledat lékaře, bohužel se ale dozvěděla, že lékař je až ve větším městě. Když se to dozvěděli Bensonovy, přijela Ester s Gerettem, kteří jim přijeli pomoci, aby stihli zasít na polích a aby to dál přečkali na Aljašce. Ester se také starala o Jacka, jak nejlépe mohla a časem se to opravdu začalo mnohem zlepšovat. 
     Faina se vrátila opět až s prvním zimním sněhem, Mabel i Jack byli moc šťastní, každý další rok se tak vracela a postupem času si na to zvykli. 
     Garrett ji jednou zahlédl jak zabíjí labuť a pak ji ještě sledoval do hor, celou dobu o něm věděla. Garrett a Faina se do sebe zamilovali a Faina slíbila, že s nimi zůstane celý rok, že na jaře nikam do hor neodejde. A tak také učinila, s Gerrettem se začali více stýkat a trávili spolu hodně času, až se zjistilo, že je těhotná (v 17 letech myslím). Začala se plánovat svatba, většina z nich z toho byla vystrašená. Mabel se bála, že to Faina nezvládne, starat se o dítě a být vdaná paní a být s Gerrettem ve srubu. 
     Faina dělala velké tajnosti se svatebními šaty, sice jí je šila Mabel, ale ona si je potom odnesla do lesa a do svatby je nikdo neviděl. A pak když ji ostatní uviděli, vypadala nádherně. Na šatech byla našitá péra labutě, skoro všude na šatech. 
     Porod byl pro Fainu velmi náročný, ale ona i chlapec vypadali zdravě. Po několika týdnech se Faině přitížilo, mě horečku a skvrny na těle. Tak vymysleli v zimě, aby si lehla ven. Mabel tam s ní přes noc byla, ale usnula. A když se probudila, Faina byla pryč a zbylo tam jen její oblečení. Do té doby ještě nepojmenovali chlapečka. 
     Pak následuje doslov, který se odehrává několik let poté a dozvídáme se, že malý chlapec se jmenuje také Jack, ale říkají mu Jay. Gerrett jezdí do lesů chytat zvěř, když není doma o Jaye sse starají Mabel s Jackem. 

     Kniha se mi moc líbila, začala jsem ji číst před Vánoci, ale letošní Vánoce byli celkem náročné, takže jsem ji dočetla až v sobotu (3.1.2015). Byl to velmi zajímavý příběh. Škoda jen že Faina zmizela, bylo mi Gerretta moc líto a také malého Jaye. :( 
Četl jste to také někdo?
Jane

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář... :)