středa 25. ledna 2017

Marcelo ve skutečném světě

     Knihy o tom, že i o lidech s nějakou odchylkou od normálu a s nějakou vadou či postižením mohou být napsané knihy a ještě k tomu dobré0... Loni jsem přečetla ke konci roku dvě. :) Takže jsem tu konečně s další recenzí na první z nich, tentokrát o autismu. 
     
Obálka knihy

Kniha: Marcelo ve skutečném světě
Autor: Francisco X. Stork
Počet stran: 304

Můj názor na knihu:
     
Marcelo je autistický chlapec navštěvující speciální střední školu. Žije ve svém světě řízeným pravidly a občasnou hudbou, kterou nikdo neslyší. Jeho otce napadlo, že pokud bude o prázdninách pracovat ve firmě, kde on je společníkem. A když mu to tam půjde a bude se snažit, bude se moci rozhodnout, jestli zůstane ve své staré škole, nebo zkusí další rok v normální škole.
     Marcelovi se do toho vůbec nechce, bojí se změny, bojí se komunikace s cizími lidmi a ciho prostředí. Jeho práce spočívá v pomoci na podatelně
, kde musí zvládat většinou několik věcí na jednou. Ze začátku mu to úplně moc nejde, je pomalý apod., ale postupem času se vypracuje a jde mu to mnohem lépe. Dokonce se spřátelí se svojí kolegyní, která se s ním baví a jedná jako s naprosto normálním. (I když slovo normální je vždy trochu sporné.)
Postupem času Marcelo omylem objeví fotografii dívky, kterou zranilo čelní sklo u auta. Snaží se tomu přijít na kloub, zjistit kdo je ta dívka, proč byla zraněna apod. Zjistí několik informací, které by mohli jeho otce a celou jeho firmu stát dobré jméno a mnoho peněz. Rozhodne se jednat v tom nejlepším úmyslu, co si myslí, že je nejlepší. :) A po prázdninách kvůli tomu co se všechno stalo nastupuje na normální školu a chce jít i na vysokou školu v budoucnosti. :)

     Kniha se mi moc líbila, rozhodně zajímavý nápad a příběh, který by mohl zajímat všechny, kteří se pohybují v sociální oblasti nebo mají někoho ve svém okolí s tímto ''postižením''. Dozvěděla jsem se další informace o autismu, což se hodí... :)

Četl jste tuto knihu někdo nebo něco podobného?


Jane
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář... :)