sobota 20. února 2016

Zpověď: Z děcáku až na přehlídková mola

     Tentokrát kniha na trochu vážnější téma, i když to tak nemusí vypadat, vzhledem k tomu, že tuto knihu vydalo Cooboo. Vzhledem k tomu, že jsem se již tak nějak rozhodla s jakou cílovou skupinou bych chtěla v budoucnu pracovat, brala jsem tuto knihu jako takový průzkum

Obálka knihy

Kniha: Zpověď: Z děcáku až na přehlídková mola
Autorka: Veronika Kašáková
Počet stran: 248

Můj názor na knihu: 
     Kniha je autobiografická, jak už je asi znát i ze samotného názvu knihy.
      Veronika se dostala do tského domova když jí byli 4 roky, společně se svým o 2 roky starším bratrem Kájou. Rodiče byli moc mladí na to, aby byli schopní vychovávat malé děti, samozřejmě zde hráli roli i další špatné okolnosti (prostituce, drogy, alkohol). V Dětském domově to pro ni bylo jak na dětském táboře, sice byli občas nějaké neshody a problémy s ostatními, ale vždy se to dalo nějak přežít. Máma se jim skoro neozývala, jediný kdo byl s nimi skoro celou dobu v kontaktu byl jejich otec, který si poté vzal k so i Káju, ale Veroniku zatím ne. Když si jí poté po ZŠ chtěl vzít také domů, Veronika nechtěla, neměla ráda jeho novou partnerku. 
     Veronika úspěsně dostudovala Střední školu pedagogickou a těšila se na svůj život venku z Dětského domova. Chtěla se stát modelkou, samozřejmě se jí v tomto moc nedařilo. Občas měla brigádu jako hosteska, až si po půl roce našla trvalou práci chůvy a hlídala jedné rodině 2 děti. Po čase se zamilovala a práce chůvy ji už moc nebavila. Našla si tedy jinou práci, tentokrát jako asistentka v bance, kde ji bohužel šéf vzal na hůl a díky tomu měla Veronika celkem velký dluh a musela ho splácet, jinak by na ni přišel exekutor. 
     Poté se na nějaký čas přestěhovala opět zpět blíže k Dětskému domovu, kde jí hodně lidí pomáhalo i s problémy, které měla, našla si jinou práci, tentokrát ve školce. Postupem času se opět začala stýkat s mámou a zjistila, že má na světě mnohem více příbuzných než si kdy mohla jen myslet. V životě se jí objevila nevlastní teta, modní návrhářka, pro kterou mohla fotit jako modelka.
      V roce 2014 pro ni přišel velký zlom, když se přihásila do soutěže Miss České republiky. Již několikrát to zkoušela v jiných Miss, ale nikde se jí moc nedařila. Když to teď zkusila, věřila si mnohem více a měla také velkou podporu rodiny i přátel, kteří ji podporovali za jejím snem. Postoupila až do finále a to byl pro ní velký splněný sen, i když nevyhrála. Sice ji to trochu zdrtilo, ale vzala si z toho to nejlepší co mohla. :) Nyní je spokojená, má lásku a rodinu, která ji má ráda a žije si svůj sen...

     Kniha na mě měla velký vliv, možná je to tím, že vím, čím si někteří v Dětských domovech procházejí, díky mým praxím. Často jsem u čtení brečela, ano dokonce i v tom vlaku cestou ze školy. Kniha ve mě zanechala něco, co chci dělat, udělat apod. Nevím nejde to uplně jen slovy vyádřit. Veroniku obdivuji a doufám, že se s ní možná někdy setkám osobně. Nyní je totiž patronkou projektu, který mě hodně oslovil (https://www.facebook.com/roadshowsveronikou/?fref=ts).

     Pár odkazů na rozhovory s Veronikou: 
               https://www.youtube.com/watch?v=m3eWND0sa0g
 

Přečtěte si tuto knihu, pokud chcete vědět něco o této problematice a nebo jen vědět, jak to může také chodit...
Jane

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář... :)